Máme mnoho možností čo urobiť s nudnou trávnikovou plochou. Môžeme naň vysadiť kríky a kvety ale môžeme začať aj zahradníčiť v súlade s prírodou. Hlavne keď človek vie všetky informácie o tom čo obsahujú potraviny v supermarketoch a ako sa vyrábajú. Jedlý trávnik potom zrazu dostáva úplne iný význam.

louka
 
Čo to vlastne je? V minulosti ľudia viac spätí s prírodou si s rastlinami, ktoré rástli voľne, obohacovali jedálny lístok. Hlavne na jar boli divoké jedlé byliny neoceniteľným zdrojom vitamínov a  minerálov. Založenie takejto plochy pri dome by teda nemalo byť žiadnym problémom.
 
Ak vlastníte len holú pôdu stačí na ňu vysiať nejakú nižšiu lúčnu zmes k častejšiemu koseniu a pravidelne zalievať. Ak máte bežný trávnik prestaňte ho hnojiť a postrekovať, koste ho o pár centimentrov vyššie až sa vám sám zregeneruje a premení na pestrejší. Každá záhrada má špecifické podmienky a po čase si sama zvolí čo tam porastie a čo nie. Niektoré trávnikové byliny majú radšej tieň a vlhko, iné slnko a sucho. Môžete experimentovať a do každej časti záhrady môžete dať niečo iné. Tak isto môžete kosiť niekde viac niekde menej. Je vhodné nechať určitú časť len tak, niekoľko týždňov nekosiť aby rastliny stihli vykvitnúť a vysemeniť. Fantázii sa medze nekladú!

kytka
 
Recept na konzumáciu planých bylín je jednoduchý:
Stačí vyjsť von s miskou a intuitívne alebo podľa chuti zbierať čo sa vám zapáči. Potom byliny opláchnuť s vodou, pokrájať a zmiešať s bežnou zeleninou (šalátom, paradajkami, uhorkou atď) a zaliať ľubovolným dresingom podľa chuti. Ak je pre vás chuť bylín veľmi silná, treba si na nie privykať postupne, zo začiatku stačí pár lístkov.
 
Tu je zopár vhodných rastlín do jedlého trávniku:

kytky

•  rebríček obyčajný (myší chvost)  má rád slnko a sucho, listy aj kvet sú bohaté na minerály a sú aj liečivé
•  zádušník brečtanovitý sa používa ako korenie miesto petržlenu, používajú sa listy aj kvety, je dosť aromatický
•  cesnak medvedí je rastlinou obľubujúcou tienisté miesta pod stromami, raší už veľmi skoro na jar, chutí a vonia ako cesnak, jedlé sú aj puky a kvety
•  cesnačka lekárska chutí a vonia jemnejšie ako cesnak ale aj napriek tomu má vysoký obsah vitamínov a minerálov, je vynikajúca v šalátoch
•  sedmokráska obyčajná je nenáročná bylinka, ktorá znesie aj časté kosenie, chutné sú kvety aj listy
•  portulák zimný má veľké a chutné šťavnaté listy a kvety, bez problémov znáša aj chladné počasie a zimné teploty
čiernohlávok obyčajný chutí výborne aj varený alebo surový v šalátoch, má rad vlhkejšiu pôdu a jeho fialové kvety lákajú včely

„JEDLÝ“ TRÁVNIK
Ohodnoťte příspěvek
Share